Kelebihan FreeRapid Downloader Sebagai YouTube Downloader

Assalamu ‘alaikum dan selamat sejahtera. Hari ni aku buat post pasal Youtube la pulak. Korang mesti dah taw kan bagaimana nak sedut video dari YT ni dan kalau yang internet laju tahap cheetah tu, prefer watch online jer. Walaupun post ni benda dah lapuk, takpe, aku share jugak drpd pandangan aku sendiri.

Kalau nak sedut dari youtube camne you all buat eh? Pakai online converter? Or desktop downloader? Sini aku pernah gariskan tentang pelbagai cara untuk download video dari Youtube. Hari ni ringkas jer.

1. Online Downloader

Kalau nak download video daripada converter online dulu aku suka download dari Keepvid.com Tetapi Keepvid dan seumpamanya memerlukan komputer di-install Java.
Kalau xde, kena download dulu, leceh la. So nak mudah. Pergi ke Clip Converter. Site ni mudah kerana tidak memerlukan installation java.
Malah pengguna ada option untuk download original FLV/MP4 atau convert ke format lain seperti AVI dan WMV.
Dan yg paling aku suka ialah boleh download dlm bentuk mp3 dan memasukkan terus tag ID3 (tag seperti judul lagu, nama artis dan judul album). Dulu aku download lagu daripada mediafire. Tapi skg dah xleh dah. So cari lagu kat Youtube pastu guna clipconverter untuk download sbg MP3.

clipconverter.cc
Online video converter di www.clipconverter.cc

2. Desktop Downloader.

Aku akan comparekan dua software. Software pertama yg aku gunakan ialah YTD Video Downloader daripada GreenTree Applications SRL.
Software kedua pula ialah FreeRapid Downloader. Aku prefer software yg kedua.

youtube downloader and freerapid downloader
YouTube Downloader dan FreeRapid Downloader

Software pertama tak boleh nak limitkan berapa jumlah link yg boleh dimuaturun dalam satu masa. Kalau aku tak salah, dia akan download tiga video dalam satu masa. Ini tak bagus untuk aku yg line internet macam siput BB 🙂 Lagi satu, bila error je, dia akan retry dan terus download dari awal semula. Bayangkan kalau video full HD dalam 150MB dah 99% dan redownload dari awal, mmg rasa nak gigit meja je.

Software yg kedua kelebihannya ialah:

Boleh setkan berapa jumlah link yg disedut dlm satu masa.
Untuk aku yg line mcm ni, satu video satu masa.
Options >> Preferences >> Connections >> Max concurrent downloads at a time

Boleh setkan quality video yg nak didownload.
Kalau nak cepat aku sarankan 480p berbanding 360p.
Kalau aku, semua nak full HD.
Juga boleh convert kepada MP3, tapi yg ni aku sarankan pakai clipconverter di atas
kerana FRD akan download video dulu baru convert ke MP3 so bazirkan
masa download dan quota jer (klau yg pkai broadband).
Options >> Preferences >> Plugins >> Settings >> Youtube >> Options

Clipboard monitoring.
Copy jer link, ia akan capture terus link2 tersebut.
Tunggu kome klik Start Download je.
Options >> tick Clipboard Monitoring. atau shorcut key dia – F7

Resume Broken Downloads

Links yg dah dimasukkan ke dalam boleh dieksport ke fail luar sebagai backup klau2 FRD crash ke apa.
Dan boleh diimport semula.
Fail disimpan dlm format .rsd atau .rsdf

Boleh susun link mana yg nak download dulu.

Boleh limitkan speed atau transfer rate dia

Kalau in case ada video yg nama sama, boleh select samada nk replace atau rename
Options >> Preferences >> General. Option kt bwh skali.

Rujuk juga di sini, tutorial download semua video dari youtube channel

Fungsi lain selain untuk muat turun video daripada YouTube

Kalau kaki download movie, banyak filehosting yg disokong oleh FRD seperti rapidshare, 180upload dan 4shared.
Sesetengah file hanya boleh download satu fail untuk satu IP address, lepas tu kena tunggu 15 minit atau lebih utuk download file yg seterusnya.
FRD comes to the rescue. Boleh google proxy yg boleh pakai berlambak kat tenet, tinggal nak carik jer.
Contohnya boleh ambil kat nntime.
Formatnya ialah host:port (eg 127.0.0.1:8080)
Cari banyak2 proxy lepas tu paste satu proxy dlm satu line dlm notepad (.txt)
Options >> Preferences >> Connections >> tick Use Proxy List. Bukak fail .txt tadi
Bagi aku, aku tak buat mcm ni, aku guna Premium Link Generator.

Kalau korang ada premium account, seperti account 100shared.com, boleh masukkan butir-butir login pada FRD.
Boleh la download banyak2 fail dlm satu masa dan xperlu carik proxy yg belum tentu boleh pakai.
Options >> Preferences >> Plugins >> Settings >> 100shared.com >> Options

FreeRapid Downloader
FreeRapid Downloader

Leave a comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *