Cara Untuk Halang Blog Luar Curi Bandwidth (2)

Sebelum ini saya sudah share cara untuk halang blog luar curi bandwidth. Cara di panduan berkenaan ialah dengan meminda file .htaccess supaya block semua domain yang hotlinking gambar dari web hosting ini kecuali domain-domain yang saya whitelist-kan. Apabila ada blog atau website yang hotlinking gambar dari web hosting ini, blog atau website itu akan paparkan… Continue reading Cara Untuk Halang Blog Luar Curi Bandwidth (2)

Cara Untuk Halang Blog Luar Curi Bandwidth

Selepas saya dapat tahu ada blog-blog lain yang siarkan secara terus gambar-gambar dari blog ini, saya decide untuk block gambar-gambar saya daripada digunakan oleh orang lain. Kalau tak, kira curi bandwidth la walaupun visitors tak singgah ke blog saya tapi bandwidth ditolak dari akaun saya. Tujuannya supaya blog ini yang dihoskan oleh hosting NetKL tidak… Continue reading Cara Untuk Halang Blog Luar Curi Bandwidth

Sakit Hati Apabila Orang Lain Copy Paste Kerja Kita

Saya teringat dulu saya tidak benarkan blog lain hotlinking gambar-gambar dari blog saya. Maknanya kalau orang “embed” atau paparkan gambar terus menggunakan link dari blog ini, blog atau website berkenaan tidak akan paparkan gambar. Sekarang baru saya teringat yang saya tidak pasti sama ada sudah hidupkan atau tidak fungsi berkenaan. Saya terjumpa artikel daripada blog… Continue reading Sakit Hati Apabila Orang Lain Copy Paste Kerja Kita

Menyiarkan Semula Artikel Dari Perkongsian.com

Tahun lepas saya daftar domain name baru, dengan NetKL juga. Www.Perkongsian.Com dengan harapan mahu buat kandungan yang terpisah daripada blog peribadi ini. Namun kemahuan itu bertahan dua bulan sahaja apabila selepas itu blog perkongsian.com dibiarkan terabai sama nasibnya macam blog ini. Menghitung hari, domain name itu hampir ke penamatnya dan saya langsung tidak mempedulikannya walaupun… Continue reading Menyiarkan Semula Artikel Dari Perkongsian.com

Blog Aku Down Hampir Dua Minggu

CloudFlare error 502. Sumber gambar: support.cloudflare.com

Blog aku down hampir dua minggu – Sudah lama abaikan blog. Langsung tidak check. Semalam dapat email daripada Google katanya blog ini tidak dapat diakses. Bila aku cuba buka blog ini, memang langsung tidak dapat diakses. Aku hanya dapat mesej ralat daripada CloudFlare. Antara mungkin penyebabnya Hints yang aku dapat kat situ, Browser OK, CloudFlare… Continue reading Blog Aku Down Hampir Dua Minggu

Tutorial Setup Domain Name Untuk BlogSpot

Artikel ini sebenarnya ialah sebahagian daripada tutorial domain name NetKL. Kerana artikel tersebut terlalu panjang, ia dipecahkan kepada tiga artikel iaitu, tutorial beli domain name dengan NetKL, tutorial bayar online dengan Maybank2U dan juga tutorial ini iaitu untuk setup domain name untuk BlogSpot. Tutorial ini walaupun spesifik kepada domain name daripada NetKL, tapi ia juga… Continue reading Tutorial Setup Domain Name Untuk BlogSpot

Hosting Percuma Daripada Zenpipe

Tahukah anda, untuk tempoh yang terhad, anda boleh dapatkan hosting percuma daripada Zenpipe. Promosi hosting percuma ini adalah sempena ulang tahun Zenpipe yang ke-10. Hosting percuma ini valid untuk tahun pertama sahaja. Jika anda berpuas hati dengan prestasi dan support daripada Zenpipe, anda boleh renew hosting ini mengikut harga sebenar pakej tersebut. Tawaran hosting percuma… Continue reading Hosting Percuma Daripada Zenpipe

Web Hosting Terbaik Malaysia

Kali ini aku akan buat entry tentang web hosting terbaik di Malaysia. Web hosting ibarat rumah yang menempatkan segala fail laman web korang. Untuk blogging, web hosting yang paling basic iaitu Shared Hosting sudah memadai. Shared Hosting ialah web hosting yang mana laman web kita diletakkan dalam satu server bersama berpuluh-puluh (dan mungkin beratus-ratus, beribu-ribu,… Continue reading Web Hosting Terbaik Malaysia

Domain Name NetKL Naik Harga

Kini domain name NetKL naik harga atau dalam bahasa mudahnya, sudah jadi semakin mahal. Ini adalah disebabkan nilai Ringgit Malaysia yang hari-hari menyusut berbanding mata wang Dolar Amerika. Nak tak nak, NetKL terpaksa mengambil keputusan menaikkan harga domain name mereka bagi mengelakkan kerugian. Bagi aku, tindakan mereka adalah wajar bagi menyelamatkan periuk nasi mereka. Apa… Continue reading Domain Name NetKL Naik Harga