Renew Hosting NetKL

Pengalaman saya renew hosting NetKL pada malam raya. Saya sudah menggunakan hosting NetKL sejak 2016 dan masih lagi menggunakannya hingga sekarang. Sila rujuk panduan beli dan setup hosting NetKL jika berminat. Sebelum ini saya sudah kongsikan saya sudah renew domain .MY. Kali ini tiba masa untuk renew hosting pula. Macam biasa, last minute baru nak… Continue reading Renew Hosting NetKL

Cubaan Renew Lesen Memandu Di Pejabat Pos Gagal

Assalamualaikum. Pada 26/7/2020 saya ke pejabat pos terdekat untuk renew lesen memandu di sana. Hajatnya nak pergi awal sebab pukul 8:30 pagi sudah buka, namun pukul 10 juga sampai ke sana. Orang ramai kat situ, maklumlah PKP sekarang di peringkat PKPP, orang mula untuk buat segala urusan yang tertunda sebelum ini, contohnya renew lesen memandu.… Continue reading Cubaan Renew Lesen Memandu Di Pejabat Pos Gagal

Cara Daftar Mengundi (Daftar Pemilih) Di Pejabat Pos

Cara paling senang untuk daftar mengundi (daftar pemilih) adalah melalui pejabat pos. Kalau pergi pejabat pos yang lengang, kejap je boleh selesai. Cuma nak tunggu nama naik semasa semakan online yang akan makan masa. Aku pun baru sahaja daftar mengundi beberapa minggu yang lalu. Masa PRU-13 dulu, aku masih belum layak mengundi lagi. Tiba-tiba rasa… Continue reading Cara Daftar Mengundi (Daftar Pemilih) Di Pejabat Pos

Panduan Buka Akaun PayPal

Assalamualaikum. Kali ini saya akan tunjukkan panduan untuk buka akaun PayPal. PayPal kepada yang masih belum biasa ialah laman yang dianggap sebagai ‘online wallet’ yang mana anda boleh terima bayaran, tambah dana dari bank atau kad kredit, buat bayaran untuk online shopping dan juga pindahkan duit masuk ke akaun bank. Langkah-langkah untuk buka akaun PayPal… Continue reading Panduan Buka Akaun PayPal

Tukar Kad Debit Baru

Kad Debit MyDebit PayWave yang baru

Tinggal 2-3 hari lagi sebelum tahun 2016 meninggalkan kita. Anda sudah tukar kad debit baru atau masih belum? Hujung tahun ini memang kalut. Bank-bank dibanjiri manusia yang ingin menukar kad debit lama kepada kad debit yang baru. Ramai yang terpaksa beratur panjang dan lama menunggu untuk selesaikan proses penukaran kad. Tetapi tidak dengan Maybank. Terdapat… Continue reading Tukar Kad Debit Baru

Cara Hubungkan Akaun Tabung Haji Dengan Maybank

Di sini saya kongsikan pengalaman untuk hubungkan akaun tabung haji dengan akaun bank Maybank menggunakan mesin ATM. Selesai sahaja proses ini, bukan sahaja anda boleh semak baki atau pindah masuk duit ke dalam akaun tabung haji menggunakan mesin ATM, malah juga menerusi online Maybank2U. Cara hubungkan akaun tabung haji dengan Maybank 1. Pergi ke mesin… Continue reading Cara Hubungkan Akaun Tabung Haji Dengan Maybank

Cara Daftar BSN Online Banking (myBSN)

Kepada yang ingin membuka akaun myBSN (BSN Online Banking) untuk kali pertama, di sini aku tunjukkan secara ringkas langkah-langkah yang perlu diikuti. Keperluan untuk BSN Online Banking 1. Akaun BSN 2. Kad ATM 3. Nombor i-PIN (sila daftarkan di mesin ATM) 4. Nombor telefon anda (sila daftarkan di mesin ATM) Langkah-langkah pendaftaran myBSN 1. Pergi… Continue reading Cara Daftar BSN Online Banking (myBSN)

Renew Lesen L Belajar Memandu LDL Di Pejabat Pos

Inilah rupa lesen L yang diperbaharui. Jangan lupa stapler sekali dengan lesen L yang lama, yang ini saja tak valid.

Macam-macam urusan boleh dibuat di pejabat pos. Selain boleh renew lesen penuh CDL di sana, nak renew lesen L (lesen belajar memandu / LDL) pun boleh. Cuma kalau nak upgrade lesen P ke lesen penuh, nak tak nak kena juga pergi berurusan di pejabat JPJ. Cara renew lesen L di pejabat pos Senang saja. Hanya… Continue reading Renew Lesen L Belajar Memandu LDL Di Pejabat Pos