Jemerut

Tiba-tiba pulak teringatkan istilah “Jemerut” ni. So rasa nak share jugak maksud dia. Jemerut/Jemeruk/Jemerok ni bapak aku selalu guna perkataan ni. Ni adalah salah satu perkataan yg agak klasik. Aku berani jamin la, mesti anak-anak muda Kelantan yg tak tahu ‘gapo namo beruk’ goni nih.. Pasalnya.. awal2 aku pun xtahu… :p Bapak aku cakap jemerut… Continue reading Jemerut

Lirik dan Terjemahan – Halim Yazid (Apo Kobar Oghe Kapong?)

Untuk mengisi kategori Kelas Bahasa, aku telah isi dengan pelajaran mengenai loghat Kelantan. Selain itu aku juga akan cuba menyediakan lirik lagu dikir barat disamping akan memberikan terjemahan sesuai dengan nama kategorinya. Untuk entry lirik pertama ini aku mulakan dengan lagu dari Halim Yazid “Apo Kobar Oghe Kapong?”. Halim YazidApa Kobar Oghe Kapong (Apa Khabar… Continue reading Lirik dan Terjemahan – Halim Yazid (Apo Kobar Oghe Kapong?)

Apo Kono Eh Jang versi Kelantan

Bakpo Gak Awe Weh(Apo Kono Eh Jang versi Kelantan) Berapa orang yang faham lirik lagu Apo Kono Eh Jang?Rasanya ada certain part yang tidak difahami oleh kebanyakan kitamelainkan orang-orang Minang dan Negeri Sembilan. Di sini disediakan lirik, maksud atau makna atau terjemahannya danjugak lirik yang telah admin Kelantanize-kan hahahaTapi ingat yang telah di-Kelantan-kan bukanlah 100%… Continue reading Apo Kono Eh Jang versi Kelantan

Anda Orang Kelantan? Baca Ni

Tak kisah la anda orang kelantan ke bukan.Baca jer.Tapi kalau orang kelantan yang baca mesti ketawa pecah perut punya.Kalau bukan orang kelantan tak pecah perut kot, pasal mungkin tk faham istilah2 kelantan yang begitu “authentic” sejak turun temurun. Ini post aku petik dari mp3, dari forum jiwang.org ==================================== bila loghat kelantan dibandarkan Gini la jadi… Continue reading Anda Orang Kelantan? Baca Ni

Istilah-istilah Kelantan Klasik

Hari ini, terasa nak kongsi istilah-istilah di bawah dengan anda semua.Seberapa klasik kah istilah-istilah ini tak tahulah.Kalau korang tak pernah dengar maknanya boleh dikira klasik la kan..Antara istilah-istilah tersebut adalah Air Kawo         – KopiKopi                – TinRumoh Pasong – Balai PolisAdik O            – A.D.O (Assistant District Officer)Sakar          … Continue reading Istilah-istilah Kelantan Klasik

Apabila Kedah dan Kelantan bertemu

Setelah aku membuat entry tentang asas2 bahasa kelantan serta sambungannya, entry kali ini adalah untuk mengupas persamaan istilah-istilah yg digunakan dlm dialek Kedah dan dialek Kelantan…Kalau diperhatikan ada istilah-istilah yang digunakan dlm dialek2 ini sama dan yg membezakan mereka adalah cara sebutan sahaja..Ini membuktikan bahawa istilah2 dan dialek2 yg dituturkan oleh rakyat Malaysia, walaupun berbeza… Continue reading Apabila Kedah dan Kelantan bertemu

Jom blajar loghat kelantan bersama Cikgu Toji (Part 2)

Alhamdulillah dpt jugak aku menambah sedikit kepada pembelajaran kita yang sebelum ini iaitu asas-asas dan cara-cara menukar bahasa standard kpd loghat kelantan. Di sini aku menyediakan istilah-istilah melayu kemudian istilah itu diterjemahkankan kedalam bahasa kelantan serta cara sebutan yang betul, begitu juga istilah asal sebelum diterbitkan ke dalam bahasa kelantan. Sebelum korang baca yang ini,… Continue reading Jom blajar loghat kelantan bersama Cikgu Toji (Part 2)

Jom Belajar Loghat Kelantan

Kalau ada sesiapa yang berminat, jom belajar loghat Kelantan bersama Cikgu Toji (cikgu lah sangat). Ayuh kita mulakan kelas kita. <p>&amp;amp;amp;lt;p&amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;p&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;p&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;p&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;p&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;p&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;br /&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;p&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;Your browser does not support iframes.&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;/p&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;/p&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;/p&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;/p&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;/p&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;/p&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;lt;/p&amp;amp;amp;gt;</p> Anda mungkin juga berminat untuk membaca sambungan artikel ini di sini… Anda perlu pastikan pelayar internet anda menyokong iframe. JIKA INTERNET BROWSER ANDA BERJAYA PAPARKAN ARTIKEL INI, maknanya… Continue reading Jom Belajar Loghat Kelantan