Cara Untuk Halang Blog Luar Curi Bandwidth

Selepas saya dapat tahu ada blog-blog lain yang siarkan secara terus gambar-gambar dari blog ini, saya decide untuk block gambar-gambar saya daripada digunakan oleh orang lain. Kalau tak, kira curi bandwidth la walaupun visitors tak singgah ke blog saya tapi bandwidth ditolak dari akaun saya. Tujuannya supaya blog ini yang dihoskan oleh hosting NetKL tidak… Continue reading Cara Untuk Halang Blog Luar Curi Bandwidth

Sakit Hati Apabila Orang Lain Copy Paste Kerja Kita

Saya teringat dulu saya tidak benarkan blog lain hotlinking gambar-gambar dari blog saya. Maknanya kalau orang “embed” atau paparkan gambar terus menggunakan link dari blog ini, blog atau website berkenaan tidak akan paparkan gambar. Sekarang baru saya teringat yang saya tidak pasti sama ada sudah hidupkan atau tidak fungsi berkenaan. Saya terjumpa artikel daripada blog… Continue reading Sakit Hati Apabila Orang Lain Copy Paste Kerja Kita

Semakan dan Permohonan Rebat TNB RM40

Panduan membuat semakan dan permohonan rebat TNB RM40. Program rebat bil elektrik sebanyak RM40 sebulan adalah bantuan yang diumumkan oleh kerajaan pada pembentangan Belanjawan 2019 pada 2 November 2018. Program ini diperkenalkan bermula 1 Januari 2019 sehingga 31 Disember 2019 menggantikan program rebat RM20 yang berakhir pada Disember 2018. Sekiranya anda tergolong dalam kalangan golongan… Continue reading Semakan dan Permohonan Rebat TNB RM40

Renew Hosting NetKL

Pengalaman saya renew hosting NetKL pada malam raya. Saya sudah menggunakan hosting NetKL sejak 2016 dan masih lagi menggunakannya hingga sekarang. Sila rujuk panduan beli dan setup hosting NetKL jika berminat. Sebelum ini saya sudah kongsikan saya sudah renew domain .MY. Kali ini tiba masa untuk renew hosting pula. Macam biasa, last minute baru nak… Continue reading Renew Hosting NetKL

Nombor Tracking Lazada Sudah Tidak Menjadi

Sudah lama saya tidak beli barang dari Lazada atau mana-mana platform online. Kali terakhir pada awal Mac 2020. Sejak PKP, langsung takde beli barang. Bukan sebab PKP tak beli barang, tapi sebab kekangan lain. Saya mula start online shopping balik pada 7.7. Banyak barang yang saya beli, pada hari itu, pada hari-hari berikutnya, mostly barang-barang… Continue reading Nombor Tracking Lazada Sudah Tidak Menjadi

Panduan Tebus Digital Game Code Steam

Sebelum ini saya kongsikan bagaimana anda boleh beli game eFootball PES 2020 atau mana-mana PC games, atau konsol lain, dengan harga yang murah, beza harga hampir 50% berbanding beli direct daripada Steam. Kali ini saya mahu tunjukkan cara untuk tebus game code Steam ke akaun Steam anda. Saya sarankan anda manfaatkan panduan ini supaya dapat… Continue reading Panduan Tebus Digital Game Code Steam

Beli Game Steam eFootball PES 2020 Murah

Kali ini saya akan kongsikan bagaimana saya beli game Steam eFootball PES 2020 dengan harga yang murah. Kalau beli direct daripada Steam, memang mahal. Mula-mula sekali pergi ke halaman jualan eFootball PES 2020 ini. Bukan PES 2020 je, game lain pun ada juga. Game digital (Steam, Epic, X-Box, Switch dan lain-lain) Game physical copy (PS4,… Continue reading Beli Game Steam eFootball PES 2020 Murah

Menyiarkan Semula Artikel Dari Perkongsian.com

Tahun lepas saya daftar domain name baru, dengan NetKL juga. Www.Perkongsian.Com dengan harapan mahu buat kandungan yang terpisah daripada blog peribadi ini. Namun kemahuan itu bertahan dua bulan sahaja apabila selepas itu blog perkongsian.com dibiarkan terabai sama nasibnya macam blog ini. Menghitung hari, domain name itu hampir ke penamatnya dan saya langsung tidak mempedulikannya walaupun… Continue reading Menyiarkan Semula Artikel Dari Perkongsian.com

Beli Komik Terpakai Dari Carousell

Assalamualaikum. Kali ini saya akan kongsikan pengalaman saya beli komik terpakai dari Carousell. Carousell adalah pasar di mana anda boleh jual dan beli barang sama seperti Mudah dan Ebay. Saya kini sedang mengumpul semula komik-komik yang pernah dibaca dalam majalah Gempak. Komik-komik ini sudah tidak boleh didapati versi baru di kedai, hanya versi terpakai sahaja yang… Continue reading Beli Komik Terpakai Dari Carousell