Cara Dapatkan Pratonton Astro Percuma

Sebelum ini saya sudah terbitkan panduan yang sama, Tutorial Melanggan Pratonton Percuma Astro. Namun sistem akan dikemaskini dari semasa ke semasa, jadi saya kongsikan panduan terkini setakat 23 Ogos 2020.

Panduan ini boleh didapati dalam versi video di sini https://www.youtube.com/watch?v=Na8VerZrLt8 atau boleh ditonton terus di bawah:

[embedyt] https://www.youtube.com/embed?listType=playlist&list=PLZ6ry55GlZYZQ1Ukx5z9ID5guefffzIQH&layout=gallery[/embedyt]

Di sini saya kongsikan ringkasan cara untuk dapatkan pratonton Astro secara percuma:

Langkah-langkah dapatkan pratonton Astro percuma:

Pergi ke saluran 200.

Cari pek yang mahu ditonton. Gunakan butang anak panah untuk navigasi dan butang “OK” untuk pilih. Panduan ini akan gunakan pek sukan sebagai contoh.

pratonton Astro percuma
Tekan OK pada remote control untuk pilih “Select”

Terdapat dua pilihan iaitu “Monthly” dan preview. Semestinya anda perlu pilih preview untuk dapatkan pratonton percuma.

pratonton Astro percuma
Pilih “2 Days Preview – Free”

Untuk melanggan pek sukan, sekurang-kurangnya satu pek mini perlu dipilih. Syarat ini juga terpakai walaupun hanya untuk pratonton. Kalau sudah barang free, pilih semua sekali apa salahnya kan.

pratonton Astro percuma
Pilih semua sekali apa salahnya kan

Untuk submit permohonan boleh hantar kod yang dipaparkan di skrin melalui WhatsApp atau cara oldschool melalui SMS.

  • WhatsApp kod ke “0395433838”
  • SMS kod ke “33888”

Saya harap lain kali Astro boleh upgrade sistem supaya boleh langgan terus dari kotak decoder tanpa perlu hantar kod secara WhatsApp atau SMS.

Mengikut pengalaman saya, kaedah SMS akan dikenakan bayaran sebanyak RM0.15 tapi saya tidak pasti ketepatan jumlah itu kerana sudah lama sejak kali terakhir.

pratonton Astro percuma
Pilihan antara aplikasi WhatsApp atau SMS

Saya pilih kaedah WhatsApp sebab free. Kalau keluar error “Sorry! We are experiencing technical difficulties” macam yang saya alami sebelum ini, maka mahu tidak mahu terpaksa guna kaedah SMS pula.

pratonton Astro percuma
WhatsApp ke Astro

Ringkasan pratonton Astro percuma:

  • Aktif selama 2 hari
  • Boleh dipohon setiap 6 bulan sekali (pengalaman lepas)

Kalau nak minta pratonton saluran-saluran sukan lebih dari sekali dalam tempoh 6 bulan, anda boleh langgan Super Pack 1, kemudian Super Pack 2, Super Pack 3, Super Pack Plus 1 dan seterusnya.

Kalau anda perasan di dalam tutorial versi video, ketika saya pilih “Sports” ada sekurang-kurangnya 9 pilihan yang mempunyai saluran-saluran sukan di dalamnya. Jadi boleh minta pratonton satu demi satu dalam masa 6 bulan. Berbaloi lah tu, minta lah pratonton ketika ada perlawanan besar.

Itu sahaja panduan kali ini. Semoga bermanfaat dan selamat menonton.

Leave a comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *